projects / office / publications / contact deutsch

Since 25 years, the Harburg harbors are constantly converted and renewed which results into an vivid area full of architectural and programmatic variety.

The project of the Hamburg Innovation Port, HIP - with its superb location at the Ziegelwiesenkanal - benefits from this strategy. Being part of ‚Channel Hamburg' - HIP offers a wide range of programs for innovation and technology, which makes it another important steppingstone in the development of the district Harburg.

Port typologies as reference
Building typologies in harbor areas usually generate a high density by large scale volumes that combine several partitions as well as multiple usages. These hybrid buildings produce a ‚landscape' of various kinds of developments, structured by the harbor docks. The wide bodies of water cut appropriate incisions into the density and create the local scale.


The location of the HIP in such a port area offers a very characteristic atmosphere and a clear address for the project both from the city and the water side.
The Ziegelwiesenkanal provides generous space and acts as a view corridor towards the direction of the City and port of Hamburg.

Our design concept for HIP refers to this special character and offers an interpretation of the port development by a building structure that is tailored to the diverse program and the requirements of the Innovation Center.




Concept Campus - organization
The buildings are organized in four strips perpendicular to the harbor. This arrangement causes a high permeability from Blohmstrasse towards the water. The spaces between the slabs are generally free of cars and designed as shared space with different themes. Referring to the neighborhood - the four buildings are called 'channel 12-15'.

They are composed of three different stacked volumes, according to the basic concept: base - middle - head. In addition, the buildings are connected by bridges, which enables a potentially new and innovative programming.


- The base consists of very deep building volumes with a large floor height, referring to the typical harbor warehouses. Programs with large spacial requirements, such as research facilities, congress hals or an auditorium are located here. The base provides spacious entrance areas that lead to the different functions and access to the cores. In the basement of each strip, a parking is foreseen - its 8,10m grid defines a consistent structure for all upper buildings.

- The ‚middle' is formed by an elongated slab that is centered above the base and which extends four storey's up to the given heights of the masterplan. According to each respective requirement, the middle knows a variety of standard building depth for offices, laboratories, or combined layouts and is flexibly divisible. The roofs of the middle layer are accessible for the tenants, offer special programs and are topped with extensive greenery.



- The ‚heads': compact additional volumes are placed on top of the middle slabs. They are arranged in staggered rhythm, in order to obtain a maximum sculptural openness and to achieve the best views for each of the heads. The ‚heads' are offset by a special floor. Its structure allows a varying building depth. In the ‚offset' floor a special program is proposed for collective benefits, such as a library, a lecture hall, fitness facilities or a canteen.

- The bridges: they combine the buildings of 'channel 12-15' on the roof level of the middle layer, thus providing a continuous free space for users and guests of the HIP.





- The bridges: they combine the buildings of 'channel 12-15' on the roof level of the middle layer, thus providing a continuous free space for users and guests of the HIP.
Depending on the program, the bridges can be designed as closed tubes that connect two office floors. This allows programs such as the Start-Up Center being distributed to all buildings and all phases -connected both vertically and horizontally to a uniquely organized unit.

At the end of the Ziegelwiesenkanal an independent solitary structure with hotel and convention functions, appears as a floating object in the water.

Thus, a locally based development is proposed that is based on an extremely flexible backbone - both in programming and phasing of the project, as well as in the further definition and development of the individual parts of the buildings - the concept is adjustable and ‚scaleable'.The high flexibility of the individual modules allows all forms of offices, laboratories and combinations, as well as open floor plans and spaces for special functions.


Moreover, this spatial-functional aspect of flexibility is enhanced by a range of different qualities for different user groups. For example, large-scale ‚working lofts' or workshops in the base, and in the same building - a few floors higher - high-end and HiTech offices...

Ideally, this results in a vertical neighborhood of different usages for all buildings and all phases, which promotes the innovative character of the facilities. The project name 'Stacked Campus' is derived from this particular arrangement - the networking of different types of buildings and programs.





Ultimately, the buildings ‚channel 12-15' are variations of this basic concept:
- Channel 12: the ‚base' is formed by the four floors of the parking garage, surrounded by a permeable green facade. The middle layer follows the bend of the ‚Hochsee' bridge as to achieve a significant completion of in the plot. In order to maximize the view the ‚head' cantilevers towards the Ziegelwiesenkanal.

- Channel 13: here the base is built around the existing machine hall of H. C. Hagemann, which includes the possibility to continue the usage of the hall and to decide in a later phase on its integration or deconstruction. The hall is thus optionally being integrated into the construction. This results in a completely distinct layout of the ground floor and a special potential for space-intensive research functions, for example with delivery access to the channel.


- Channel 14: the high-rise is located in this strip close to the banks of the canal. It is proposed on an economically sensible footprint and consists of stacked volumes. The base of channel 14 houses the congress center and is therefore extra high, while the complex is completed by a compact cube at the road side. The middle layer with a double high restaurant and a roof terrace towards the water is cantilevering over the bank side.

- Channel 15: on the plot to the neighboring Becker Marine Systems, the base and middle of the building are planned with a uniform depth for Research and laboratory functions. The head protrudes outwards to the Blohmstrasse in order to expand the view corridor from channel 14, and to visibly complete the campus complex.





Due to its linear concept, the project is very flexible in phasing which is beneficial for the temporary use of the machine hall of H. C. Hagemann. The concept proposes to build the sound barrier building with parking and offices as the first phase. The other buildings can be built subsequently, first the core part with the tower, then the building towards the neighboring property, and finally channel 13, where the machine hall is located. Until then, the hall can be used, and the decision on dismantling or integration into new development can be postponed.
The Hotel and Congress building placed in the Ziegelwiesenkanal constitutes an independent construction phase, which can be implemented in parallel or after completion of the campus.






Location: Blohmstraße, Hamburg Harburg, Germany
Design Team: Jacob van Rijs, Markus Nagler, Tobias Tonch, Jonathan Schuster, Lisa Bruch
Co-architect: morePlatz: Johannes Schele, Caro Baumann
Model: Made by Mistake
Client: HC Hagemann Construction Group
Area: 70.000 sqm
Project Year: 2016
Photographs: Courtesy of MVRDV

renderings © MVRDV



  © 2016 All Rights Reserved