morePlatz
architektur / städtebau / kunst / büro / publikationen / kontakt english


Spangen is ten eerste gekenmerkt door een klassiek en symmetrisch stedelijk layout. Ten tweede wordt de wijk duidelijjk gedefineerd door zijn randen die aan 3 kanten grensen vormen, die niet zonder moeite overtreden worden.

Het centrum van deze klassieke wijk ontbreekt echter levendigheid en uitstraling. De aantrekkelijke punten en beeldbepalende gebouwen vindt men daarom juist langs of buiten de wijkgrensen Sparta Stadion, Marconi Torens, Van Nelle Fabriek en de sportvelden en volkstuinen aan de andere kant van de Delfshavense Schie.

Rive Gauche focusseert op een van de drie grensachtige randen - de linke oever van de Delfshavense Schie van de Mathenesserbrug tot en met de Van Nelle Fabriek. Langs dit oever wordt een aantal ruimtelijke en programmatische ingrepen voorgesteld met als doel, nieuwe verbindingen te maken en nieuwe wisselwerkingen binnen de wijk en over de grensen heen te stimuleren, met name de wisselwerking van de Van Nelle Ontwerpfabriek en de wijk Spangen op een productiever en levendiger niveau te trekken.

2.programma en gebouwen
Rive Gauche is een lineaire verzameling van allerlei vrije tijds programmas die toevoegen aan de publieke gebruik en de sfeer van de buurt - van BBQ tot openlucht zwembad, van tafeltennis tot roeivereniging, van sport tot ontspanning.

Om de verbindingen van de Van Nelle Fabriek met Spangen ook op programmatisch niveau te versterken worden er nieuwe functies geintroduceerd, die voor alle kanten nuttig en belangrijk zijn. Naast de Ontwerpfabriek aan het water vindt een kinderdagverblijf zijn plek - een speelfabriek voor de kinderen van Spangeners, van ontwerpers, van Spangener ontwerpers.
De domein van Van Nelle wordt toegankelijk gemaakt voor Spangen. Een nieuwe onderwijs instelling wordt gevestigd in de Ontwerpfabriek, die een belangrijke rol kan spelen voor de Spangense jeugd - de ‘Tiger Film School Spangen’. Dit zou een zinvolle toevoeging aan het Rotterdamse opleidingsaanbod zijn en bovendien een cruciale aanvulling zijn aan de Nederlandse media wereld. Tegenwoordig is er maar een instelling in NL waar je film kan studeren.

De relatie Spangen - van Nelle wordt verder verdiept door een aanbod van nieuwe woningen aan of beter dwaars de kade van Rive Gauche - een ‘woonfabriek’ als habitat voor de ’creative class’. De woonfabriek vormt een verdere verbinding der twee oevers, middels een bewoonde brug. De plint is geprogrammerd met cafes, restaurants, studioruimtes en parkeren.
Het bruggebouw verbind de twee oeverkanten een ‘hecht’ de wijk aan de stadskant.

De woonfabriek Spangen bied grootschalige casco-loftwoningen met een fantastisch uitzicht naar de skyline van de binnenstad en over het water van de Delfhavense Schie.
De architectuur van de woonfabriek herinnert aan pakhuizen en vestigt aantrekkelijke en unique leefruimte speciaal voor de doelgroep ondernemers en werknemers van de Ontwerpfabriek.

Zurück

© 2009 All Rights Reserved