morePlatz
architektur / städtebau / kunst / büro / publikationen / kontakt english

 


Het hoofdkantoor van Vendu Notarishuis is gehuisvest in het pand aan de Kipstraat 54 te Rotterdam. Het gebouw deed eerder dienst als onderkomen van het toenmalige blindeninstituut.

Het bouwwerk is ontworpen door de Rotterdamse architecten, W. Vermeer & I. van Herwaarden. Het gebouw aan de Kipstraat is een gebouw met architectonische kwaliteit en heeft een aantal bijzondere elementen, zoals het plafond van de veilingruimte, een functionele indeling, fraaie detaillering en ruimtelijkheid. Het gebouw heeft de status van gemeentemonument.


In verband met het betrekken van het gebouw door het Notarishuis in 1991 heeft er een verbouwing plaats gevonden die nu al 20 jaar het beeld bepaald van het interieur van het veilinghuis. De verbouwing heeft met een zekere respect voor het bestaande gebouw gezorgd voor een functionele opzet die het programma en de processen binnen het veilinghuis goed mogelijk maken. Wat dat betreft zal deze indeling op een aantal kleine ingrepen na niet veel aanpassingen eisen.


Het interieur en de afwerkingen, zijn na dertig jaar behoorlijk gedateerd. Notarishuis Vendu heeft ons benaderd voor een mogelijke vernieuwing van het interieur. Het gaat in dit geval vooral om het entreegebied en de werkruimten er omheen en in mindere maten over de publieke veilingruimte zelf. Met name de entree en het achter de transparante balie gelegen kantoorruimte geven een wat generiek en verouderde indruk. Ook zijn de verschillende ruimten voorzien van een verlaagd systeemplafond dat de ruimtelijkheid die in dit pand royaal aanwezig zijn voor een groot deel verhuld.


Het ontwerp voor het nieuwe kantoor en entreegebied schept een representatieve ontvangstruimte voor het Vendu Notarishuis. Een entree met hoge ruimtelijke kwaliteit en uitstraling die bij het imago van het Vendu Notarishuis past.
Ter gelijkertijd maakt het design een vernieuwingsslag die de overgang van oud na nieuw zichtbaar maakt.
Daarvoor is zowel in de materiaalkeuze als ook in het concept een soort van gouden middenweg gekozen tussen een moderne sfeer en de historische context. Een gouden midden weg met als motief de Rotterdamse Skyline.


De historie van het Vendu Notarishuis is nauw met de geschiedenis van deze stad verweven.
Het ontwerp voor de nieuwe entree verbindt de monumentale kwaliteiten van het voormalige blindeninstituut met het moderne gezicht van de stad - de silhouet.
Vandaar dat niet allen voor Montevideo, Erasmusbrug en Euromast is gekozen maar ook voor het Witte Huis en het Haringvliet - de voormalige locatie van het Notarishuis.
Op deze manier kunnen niet alleen de gebruikers en het vaste cliënteel zich in het ontwerp vinden. Het thema biedt ook een attractie voor een nieuw publiek.


Het bestaande systeem plafond komt te vervallen. Er is de ambitie om de genereuze vrije ruimte die zich boven het oude plafond bevindt te betrekken bij de gebruiksruimte. Dit levert vooral in ruimtelijke zin een kwaliteitsverbetering op. Ter plaatse van de entree en de kantoorruimte komt het systeemplafond te vervallen en wordt het ruwe betonplafond zichtwerk. In de overige ruimten wordt het systeemplafond vervangen door een gipsplafond dat hoger komt te liggen ten opzichte van de oude plafondhoogte.
De gang naar de veilinghal krijgt een nieuwe parketvloer die overeenkomt met de vloer in de zaal. Het plafond wordt vervangen door een gipsplafond waarin inbouw TL-lijnen worden opgenomen.
De wanden in de gang worden voorzien van geperforeerde aluminium panelen met daarachter de verlichtingsarmaturen.


Team:
morePlatz met Marin Kulas
Caro Baumann, Fatemeh Moaiyeri

Opdrachtgever: Notarishuis BV
Annelies Koks, Arne Bonsaksen

Aannemer: Kerklaan BV
Perry Kerklaan, Johan Kroes, Raoul Boudewijn
Elektra: Schipper Elektra, Arno Butter, Klaas Toes
Installaties: Vreeswijk Warmte, Koos Stute
Meubel:
woodwave, Philipp Stumpf
Vermeerbouw, Andre Vermeer
Dekta, Leen de Pee
Gordijn: Kroonbergs & Karthaus

Photos: Ruben Dario Kleimeer

Zurück

morePlatz / Westhafenstrasse 1 / D - 13353 Berlin / +49 - (0)30 - 2509 6279 / office@moreplatz.com / www.moreplatz.com © 2016 All Rights Reserved